Ans de Vries-Lub al 50 jaar bewoonster van de Bloemenbuurt

ENKHUIZEN – Ans de Vries-Lub is al 50 jaar bewoonster van de Bloemenbuurt in Enkhuizen en is daarom door de woningverhuurder Welwonen in het zonnetje gezet. Directrice Wiesje van der Weide en Anita Muskee kwamen persoonlijk bij haar langs om haar te feliciteren met dit heugelijke feit.

Vorige week mochten we op visite bij Ans de Vries-Lub die al 50 jaar in de Bloemenbuurt woont ?. We troffen een hartelijke vrouw ? die houdt van mensen en zegt wat ze op haar hart ? heeft.

“Ik woon met heel veel plezier in deze wijk, maar vind het erg jammer dat steeds meer mensen hun tuin zo slecht onderhouden. Ik snap dat niet, want het is toch je visitekaartje? Net als je keuken, je ramen en je wc, zei mijn moeder altijd.”

Ans en haar man Bert kregen de Goudsbloemstraatwoning in 1969. Ans zegt lachend: “Na een goed gesprek met burgemeester Arie de Zeeuw”. Bert en Ans woonden in bij een oude mevrouw in de binnenstad die op een petroleumstel kookte. Ze moesten het toilet met haar delen. Vooral de plek naast de keuken en de vele wc-bezoeken van de vrouw des huizes brak hen op zegt Ans, terwijl ze haar neus dichtknijpt. Binnen veertien dagen was het geregeld en gingen ze van 13 naar 95 gulden huur per maand. Ans: “Toen we het huis gingen bekijken zei ik tegen Bert: ‘we magge wel een paar geiten nemen’. Het gras in de tuin stond werkelijk waar een meter hoog!”

De geiten kwamen er niet, maar de voor- en achtertuin liggen er wel mooi bij. Ook de woning is netjes. Gezellig ingericht en goed onderhouden, waarvoor we Ans een compliment geven. Hierop krijgen wij direct een schouderklopje terug. “Ik ben heel tevreden over Welwonen, jullie helpen me goed en komen direct als er iets is. Vermeld dat maar gerust.”

Helaas maakt haar man Bert het 50-jarig woonjubileum niet meer mee. Hij overleed vorig jaar december aan de gevolgen van Alzheimer en kanker. Ans heeft een zware tijd achter de rug, maar is en blijft altijd positief. “Je moet er zelf iets van maken. Gelukkig heb ik in het begin veel hulp gehad. Op onze vraag waar Ans haar man heeft leren kennen, komt er weer een leuk verhaal. Ans: “Wij waren thuis gereformeerd en toen ik op school niet goed mijn best deed moest ik voor straf een jaar ‘potten legen’, ofwel voor de ouderen in Herfstzon zorgen. Dat vond ik niet erg, maar in het verplichte uitwisselingsweekend van de kerk had ik geen zin. Toch moest ik, maar ik zag Bert daar en alles kwam goed. Ik dacht ‘wat een stuk’ en vond hem op Roger More lijken.” De aantrekkingskracht bleek wederzijds, waarna hij vanuit Noord Scharwoude naar Enkhuizen verhuisde en ze uiteindelijk 52 jaar getrouwd waren.

Bert en Ans kregen twee kinderen en vier kleinkinderen, de jongste is 6 en de oudste 25. Bert werkte vroeger bij Mastum dakbedekkingen en Ans had een kantoorbaan, was vaak fotomodel en liep modeshows. Nu ze meer vrije tijd heeft, past ze op haar twee jongste kleinkinderen. Ook gaat ze graag naar yoga in IJsselzand. Binnenkort gaat ze eten bij een van de vele kookactiviteiten in het Huis van de Buurt, want koken voor haar alleen vind ze – net als vele alleenstaanden – maar niets.

Wij van Welwonen, Wiesje van der Weide en Anita Muskee, vonden het leuk dat we bij Ans op bezoek mochten komen en wensen haar nog vele mooie jaren in de ?Bloemenbuurt.

Reageer op dit onderwerp