Anja gaat voor de allerlaatste keer de berg op en neemt haar hartjes mee

ENKHUIZEN – Nog één keertje dan en daarna is het voorgoed over. Na acht jaar is de koek op nu het lichaam begint tegen te werken. Anja de Bruin gaat de Alpe d’HuZes voor de allerlaatste keer doen en gaat zich daarna met haar man Bert op andere dingen in het leven richten.

“Als ik zeg ik stop, dan stop ik” zegt Anja tegen Enkhuizen Actueel, “ik ben geen Heintje Davids die maar terug blijft komen” maar vrijwel direct vertwijfeld erachteraan “maar je weet het natuurlijk nooit helemaal zeker”! De 63 jarige Anja gaat samen met haar man Bert naar Frankrijk om de Alpe d’HuZes te beklimmen, Anja lopend en Bert op de fiets.

In 2012 werd Anja geheel onverwachts ziek “ik voelde me machteloos” vertelt ze. Een onverwachts ziektebeeld dat grote emotionele en lichamelijke schade achterlaat. Gelukkig kon Anja volkomen genezen worden, ze was hier zo blij mee en besefte zich terdege dat haar genezing mogelijk was door het geld dat anderen ooit bij elkaar hadden gesponsord en gedoneerd voor onderzoek naar Kanker. Dat was voor Anja hét moment om de beslissing te nemen zelf ook een steentje bij te gaan dragen en vanaf dat moment, samen met haar man, jaarlijks de Alpe d’Huzes te beklimmen en zich in te zetten als vrijwilligster voor de stichting.

Dus naast het beklimmen van de Alpe d’Huzes ook vrijwilligster? Vraag ik nog.
Ja inderdaad, ik ben er bijna het hele jaar mee bezig. Veel vanuit huis.  Daar beantwoord zij, als lid van team Deelnemerscoördinatie, allerhande vragen van deelnemers die via mailbox binnenkomen. De vreemdste vragen komen soms voorbij waar antwoorden op gevonden moeten worden: mensen zoeken slaapplekken, hebben vragen over de juiste kleding, hoe lang de klim duurt. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het komt wel voorbij. Een deelnemer van de Alpe ‘dHuZes heeft er vaak geen idee van wat voor een organisatie erachter zit om alles in goede banen te laten lopen.

Dit jaar wordt het de achtste keer, maar de koek raakt op. Naar mate de jaren verstrijken begint het lichaam meer en meer tegen te werken en dus was het idee om dit jaar eigenlijk alleen als vrijwilligster mee te gaan. Maar ja. . . afscheid nemen van die mooie missie als vrijwilligster aan de zijlijn? Na lang nadenken was dat ook niet wat ze wilde. Dus is er besloten om voor de allerlaatste keer mee te doen. Op haar tocht heeft Anja in de afgelopen jaren 266 Hartjes meegenomen op haar rugtas. Namen van mensen die leven met kanker en/of aan kanker zijn gestorven, namen van mensen die gemist worden. De hartjes draagt Anja mee de berg op en als ze weer thuis is, stuurt ze de hartjes terug naar de mensen die ze hebben ingestuurd. Soms laat zij ze op verzoek van nabestaanden achter in Bocht 7, bij het kerkje met het mooiste uitzicht wat jij je maar kunt denken. Dit is gratis, om de nabestaanden een extra hart onder de riem te steken. Echter wordt een donatie uiteraard altijd op prijs gesteld.

Nog één keer de berg op. Nog één keer de dagen ervoor en erna als vrijwilliger van de organisatie aan het werk en dan is het voorgoed over. “Het is tijd om me op andere dingen te gaan richten, alhoewel ik mij goed besef dat de strijd tegen kanker nog lang niet gewonnen is”. Anja en Bert houden ook van het varen met hun boot, maar zijn daar jarenlang praktisch niet meer aan toegekomen. Elke keer maar de wandelschoenen aan om te oefenen en Bert op de fiets om zijn conditie op peil te houden. Op de dagen dat er niet geoefend wordt ,neemt het vrijwilligers werk veel tijd in beslag. “Ik heb het nu acht jaar lang met veel liefde en plezier volbracht, het roer gaat om”.

Het streven is om op deze allerlaatste klim 1000 euro op te halen voor de strijd tegen deze ziekte. Ten tijde van schrijven staat de teller op 338 euro dus er is nog zo’n zestig procent te gaan. Wat zou het mooi zijn om dit te halen als finale na acht jaar klimwerk. Als u Anja ook wilt steunen in haar strijd tegen kanker ga dan naar de actiepagina en doneer: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/anjabruin

Wilt u dat zij voor u een hartje mee draagt, dan kunt u haar een persoonlijk berichtje sturen via Facebook. Er is nog plek op de rugtas

Reageer op dit onderwerp