Alaaddin moskee tegen de vlakte

ENKHUIZEN – De aftandse Alaaddin moskee aan de Tureluurshof gaat tegen de vlakte om plaats te maken voor een geheel nieuw gebouw wat voldoet aan alle eisen van de tegenwoordige moderne tijd. Grote happers en mannen/vrouwen in witte pakken doen hun uiterste best om het oude gebouw op een verantwoorde en veilig manier af te voeren.

De Turkse gemeenschap in Enkhuizen was al jarenlang voorstander van het plan om het oude gebouw dat zich in zeer slechte staat bevond te slopen en te vervangen voor nieuwbouw. Eindelijk is het dan zover en is er vandaag met de sloop begonnen (Tekst loopt door onder foto’s).

Het nieuwe gebouw dat twee verdiepingen zal krijgen zal zo’n zeven meter hoog worden en een oppervlakte krijgen van 18×18 meter. Van de zes ton die de nieuwe moskee gaat kosten zal zo’n tweederde door de gemeenschap zelf betaald gaan worden, voor het resterende deel is een lening afgesloten bij het hoofdbestuur van de Islamitische Stichting Nederland in Den Haag.

Na de sloop zal op korte termijn een start gemaakt worden met de nieuwbouw, de verwachting is dat de nieuwbouw binnen 140 dagen wind en water dicht zal zijn. Daarna zal de binnenkant afgewerkt worden om vervolgens in het najaar de officiële opening te kunnen houden.

Om de parkeerproblemen tegen te gaan zullen er op last van de gemeente vijftien extra parkeerplaatsen op het terrein van het gebouw aangelegd worden. Indien alles meezit zal de nieuwe moskee in het najaar van 2020 in gebruik worden genomen. Al met al een prachtige aanwinst en vervanging voor het oude houten gebouwtje.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp