Ahold probeert voor de derde keer om HEMA over te nemen

ENKHUIZEN – De voorgaande twee keren mislukte het om HEMA over te nemen, het liep enkele tientallen miljoenen euro’s mis, maar nu lijkt Ahold toch echt serieus met een bod te gaan komen om HEMA over te nemen.

Om HEMA te kunnen overnemen heeft Ahold de zakenbank Lazard in armen genomen die Ahold moet gaan adviseren in de overname van HEMA. Ahold ziet in HEMA een prima overname om o.a. haar AH to Go-formule in de HEMA winkels te introduceren.

De eerste keer dat Ahold interesse toonde in HEMA was in 2007 maar verloor toen de strijd met het Britse investeringsmaatschappij Lion Capital, die daarna HEMA overlaadde met schulden om de dividend te kunnen ontvangen. In 2010 werd HEMA weer in de etalage gezet waarop Ahold 1.3 miljard euro inclusief de schulden bood voor HEMA, maar Lion Capital wilde ettelijke tientallen miljoenen meer vangen voor HEMA.

Ondertussen speelt ook de samenwerking tussen HEMA en Jumbo en vond HEMA topman Tjeerd Jegen juist Jumbo de ideale overname kandidaat en niet veel later liet ook Jumbo weten dat er interesse vanuit Jumbo is om HEMA over te nemen.

Ondanks alle financiële problemen bij HEMA lijkt de toekomst van het grootwinkelbedrijf niet in gevaar te komen door de vele belangstelling van Ahold en Jumbo.