Actie tegen mobiel banditisme Enkhuizen

ENKHUIZEN – Afgelopen week was bij Enkhuizen een grootscheepse verkeerscontrole die werd gehouden tijdens de landelijke actie ‘Trivum’ tegen mobiel banditisme ofwel rondtrekkende criminelen. Landelijk zijn er minimaal 90 mensen aangehouden waaronder autodieven, maar ook winkeldieven.

Twee mannen uit Wit-Rusland die worden verdacht van meerdere winkeldiefstallen zijn in hechtenis genomen volgens de nieuwe richtlijn van het Openbaar Ministerie (OM) die deze maand is ingegaan. Deze richtlijn biedt het OM de mogelijkheid hogere straffen te eisen tegen leden van rondreizende dadergroepen.

Van dinsdag 14 mei tot en met vrijdag 17 mei speurden, waaronder ook bij Enkhuizen, elke dag agenten naar rondtrekkende dadergroepen, die zich schuldig maken aan criminele activiteiten als winkel- en autodiefstal, identiteitsfraude en woninginbraken. De Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst, Douane, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, maar ook de Duitse politie ondersteunden de actie. Mobiel banditisme is niet alleen een Nederlands probleem, laat woordvoerder Dennis Janus van de Landelijke Politie Eenheid aan WF Nieuws weten.

Landelijk zijn verschillende verdachten zijn aangehouden voor het vervoer van kilo’s hard- en softdrugs in al dan niet verborgen ruimtes in voertuigen, voor witwassen (in één geval meer dan 100.000 euro) en gestolen goederen. Daarnaast zijn veel openstaande boetes geïnd en verdovende middelen, geld en (vuur)wapens in beslag genomen. Ook zijn er bij de actie bijna vijftig voertuigen in beslag genomen in verband met openstaande belastingschuld, onbetaalde boetes of lopende onderzoeken.

De Landelijke Politie verstrekt geen cijfers per plaats of locatie over personen die zijn aangehouden.

[signoff]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.