Actie tegen de steeds verder stijgende huren, de huurder is de dupe

ENKHUIZEN – De woonbond komt in actie omdat voor veel mensen huren van een woning vrijwel onbetaalbaar is geworden. Vooral mensen met een middeninkomen vallen tussen wal en schip. Geen recht op een sociale huurwoning en moeten dus de vrije sector huurmarkt op waar vaak de huren torenhoog zijn.

De Woonbond start nu een petitie waarin zij het kabinet oproepen met een goed en betaalbaar woonbeleid te komen. Samen met De Goede Zaak zal de Woonbond actie gaan voeren voor een echte oplossing van de wooncrisis. Dat dat nodig is blijkt uit wel uit analyse van de Woonbond van het huurbeleid van de afgelopen jaren. Onder de drie kabinetten Rutte stegen de huurprijzen met 35%, en nam het aantal huurwoningen af met een kleine 110.000 woningen, en steeg de wachttijd voor een sociale huurwoning naar soms wel 12 jaar.

Teken en deel de petitie

In een petitie gericht aan de ‘aankomende minister van Volkshuisvesting’ roepen de Woonbond en DeGoedeZaak op om paal en perk te stellen aan de gigantische huurprijzen in de vrije sector, om te zorgen voor meer betaalbare sociale huurwoningen door de verhuurderheffing (de in 2013 ingevoerde belasting op sociale huur) te schrappen, en om middeninkomens toegang te geven tot betaalbare woonruimte door de inkomensgrens voor toegang tot een sociale huurwoning te verhogen. Teken en deelde petitie op www.wegmetdewooncrisis.nl(externe link).

Kom lokaal in actie

Woonbeleid is een verantwoordelijkheid van de gemeente, maar wanbeleid op landelijk niveau staat het aanpakken van de wooncrisis in de weg. Het rijk belast sociale huurwoning zwaar en geeft gemeenten geen mogelijkheden om woekerprijzen op de vrije markt aan te pakken. Dat kan en moet anders. Weg met de wooncrisis een huis voor iedereen! Daarom kun je ook lokaal een actie steunen of starten en je gemeente aansporen zich ook uit te spreken voor een goed landelijk woonbeleid.

Reageer op dit onderwerp