9 C
Enkhuizen
16 oktober 2020 01:44
Enkhuizen Actueel

Foto: Hertemkamp Enkhuizen

Algemeen

Aantal cliënten Hertenkamp Enkhuizen blijft ver achter bij de prognose

ENKHUIZEN – Het huidige Hertenkamp in Enkhuizen is eind 2018 totaal gerenoveerd om zo de nieuwe stichting “Hertenkamp Enkhuizen”  een slagvaardige start te kunnen geven. Eind 2016 werd afgesproken om de functies beheer (MEC de Witte Schuur) en dagbesteding (Leekerweide) te gaan scheiden omdat het Hertenkamp een aantrekkelijke voorziening niet alleen voor dagbesteding zou worden maar voor alle inwoners van Enkhuizen. Tijdens de renovatie kreeg de Leekerweidegroep een gereduceerd tarief voor de dagbesteding aangeboden.

De dagbesteding is voor het Hertenkamp een belangrijke bron van inkomsten en dus ook voor de exploitatie van het Hertenkamp. Na de renovatie zou er ruimte ontstaan om tussen de 20 en 25 plaatsen voor de dagbesteding te kunnen aanbieden, deze zouden tegen een tarief van 15 euro per cliënt op het Hertenkamp verblijven.

Minder cliënten dan gedacht

Maar de praktijk wijst helaas anders uit, het aantal cliénten dat was begroot blijkt ver achter te blijven bij de prognose. Oorzaak is onder andere de vertragingen tijdens de verbouwing waardoor het bestuur van het Hertenkamp contact heeft gezocht met zorgaanbieders..  Dit had helaas niet het gewenste effect van meer cliënten ondanks dat een aantal zorgaanbieders het Hertenkamp wel hebben bezocht.

In een brief aan de gemeenteraad van Enkhuizen schrijft het college: “in 2019 hadden gemiddeld 105 cliënten Enkhuizen een indicatie voor dagbesteding. Hoewel de gemeente Enkhuizen zelf verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Wmo, kan zij niet sturen in de keuze van de dagbesteding van de cliënten. Daarom kan de gemeente niemand verplichten dagbesteding af te nemen bij het Hertenkamp. De Wmo consulenten zijn op de hoogte en geïnformeerd over zowel het Hertenkamp als het Arrangemententeam. Het Team Enkhuizen heeft in juli 2019 met de coördinator gesproken over de inzet van het arrangemententeam, omdat er niet veel verwijzingen werden gedaan naar het arrangemententeam. Hierbij is aangegeven door de Wmo-consulenten dat de meeste inwoners al een voorkeur hebben voor een bepaalde dagbestedingsplaats. Een doorverwijzing naar het arrangemententeam kon daardoor niet vanwege de vrije keuze van inwoners voordagbesteding. Bij gesprekken met cliënten die het geen voorkeur hebben, wordt het Hertenkamp benoemd als dagbestedingsmogelijkheid, net zoals de andere dagbestedingslocaties.

Ondertussen is het bestuur van het Hertenkamp in onderhandeling met een nieuwe zorgaanbieder omdat het contract met Leekerweide eind 2020 afloopt en de Leekerweidegroep heeft aangegeven niet langer de 15 euro per cliënt wil betalen en het Hertenkamp het gereduceerde tarief van 6,70  euro afwijst omdat dit niet toereikend is om de kosten te kunnen dekken. De nieuwe zorgaanbieder heeft aangegeven dat ze willen, dat vanuit het Hertenkamp, de begeleiding van de dagbesteding wordt geregeld. Het college van Enkhuizen heeft de stichting gevraagd met een exploitatie opzet voor de aankomende jaren te komen om zo de gemeenteraad hierover te kunnen informeren.

Reageer op dit onderwerp