Aandacht voor egeltjes

ENKHUIZEN – De egel is een zoogdier, (Erinaceus europaeus), en hij behoord tot de beschermde diersoorten. De mannetjes en vrouwtjes leven in lage en dichte begroeiïng Een egel wordt plusminus 30 centimeter groot, heeft scherpe stekels, korte pootjes, een spitse snuit en kraaloogjes. Ze eten overwegend wormen en insecten, ook fruit, muesli en kattenbrokjes.

Bij de Welkoop of een andere zaadhandel is een speciaal egelvoer in zakken te koop. Minder gek zijn ze op naaktslakken. Naaktslakken hebben als afweer een bittere en vieze smaak. Egeltjes zijn nachtdieren en gemakkelijk tam te maken. Je kan ze met tuinhandschoenen of een handdoek oppakken. Bedenk wel dat Egels niet in gevangenschap gehouden mogen worden omdat het een beschermde diersoort is.

Tekst loopt door onder de foto

Foto aangeleverd

Vaak hebben ze last van vlooien en longwormen. Ze schokken en hoesten. Ik behandel ze met een klein spuitje Frontline. Gebruik niet te veel want dat is ook giftig. Ook moet je egels soms van teken ontdoen. Dat kan met een tekentang, een groter pincet of een arterietangetje. Egels zijn nuttige dieren want ze houden de insecten, wormen en slakken in de tuin onder controle.

De mannetjes kunnen gemeen vechten en maken s’nachts een hoop lawaai. Het gebeurd niet zelden dat een tegenstander het onderspit delft. Vrouwtjes worden wel getolereerd en ze maken hen met blazen en snuiven het hof. Babyegeltjes zijn schattig en worden door de ouders grootgebracht. Met speeksel wordt  het voedsel voorverteerd en aan de jongen gevoerd.

Tekst loopt door onder de foto

Foto aangeleverd

Egels gaan in half oktober in winterslaap. Ze slapen dan tot april. Om de de strenge winter door te komen heb ik een luikje uit de schutting gezaagd en daardoor kunnen ze in de tuin komen. Tegen de schutting heb ik een omgekeerde en halve kattenbak gezet met wat hooi. Daarin kunnen ze voor de regen schuilen of overdag slapen.

Als je egels ziet bedenk dan dat het nuttige dieren zijn die niemand kwaad doen. Pas op dat je hond ze niet pakt want dan krijgt hij ontstekingen in zijn bek. Egels horen bij de natuur, wees er dus zuinig op.

[signoff]

Reageer op dit onderwerp