5G internet maakt weersverwachting Westfriesland onvoorspelbaar

WESTFRIESLAND – De volgende generatie mobiel internet kan ervoor zorgen dat de voorspelling van het weer onvoorspelbaar wordt. 5G internet kan het vermogen om grote stormen te voorspellen in gevaar brengen.

De komst van 5G internet brengt gevaren met zich mee. Het kan leiden tot een onvoorspelbare weergave van de weersverwachting. Dit wordt gemeld door meerdere weerkundigen. Het netwerk van het ‘nieuwe internet’ zit de weersatellieten namelijk in de weg. Dit maakt het mogelijk dat er volgens een weer-app buien te zien zijn boven Westfriesland, terwijl het buiten gewoon droog is.

Dankzij het 5G netwerk raakt de atmosfeer vervuild met radiogolven. Deze radiogolven worden gebruikt door weersatellieten om meteorologische en klimatologische gegevens over de aarde te verzamelen. Doordat 5G voor meer radiogolven zorgt kan het weerbeeld dat deze satellieten zien vervuild raken met een onvoorspelbare weersverwachting als gevolg. Mogelijk dit er zelfs voor zorgen dat grote stormen niet voorspeld worden.

“De manier waarop 5G wordt geïntroduceerd, kan ons vermogen om grote stormen te voorspellen ernstig in gevaar brengen”, zegt Tony McNally van het instituut European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF). “Uiteindelijk kan dit het verschil maken tussen leven en dood. Wij zijn hier erg bezorgd over’’, zegt McNally. De aanstaande crisis waarmee de meteorologen te maken krijgen komt voort uit het feit dat de radiofrequenties die voor 5G gebruikt worden dicht in de buurt liggen bij de natuurlijke frequentie van waterdamp.

5G is de opvolger van 4G en over enkele jaren de nieuwe standaard voor mobiel internet. De mobiele telefoonabonnementen die op dit moment aangeboden worden leveren standaard 3G of 4G internet. De 5G techniek is echter veel sneller dan het huidige 4G-netwerk met internetsnelheden die kunnen oplopen tot 20x de snelheid van 4G. Verschillende landen zijn al begonnen met de introductie van 5G maar meteorologen spreken van een mogelijk gevaar. Het Amerikaanse Oceaan- en Weerinstituut (NOAA) en ruimtevaartorganisatie NASA hebben grote zorgen geuit over het nieuwe internet. Of dit effect heeft op het Nederlandse beleid zal nog moeten blijken.

[signoff]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.