3500 euro voor bestrijding eikenprocessierups op natuurlijke manier

ENKHUIZEN – Nadat de gemeente vorig jaar geconfronteerd werd met de eikenprocessierups en bijkomende overlast is er een plan van aanpak gemaakt om de overlast die de kleine beestjes veroorzaken te bestrijden. Hierbij is gekozen voor een natuurvriendelijke bestrijding.

De bestrijding van de rups zal gebeuren zonder gebruik te maken van gif, bacterieën of nematoden, dit om de overige rupsen en vlinders in dezelfde leefomgeving zoveel mogelijk te beschermen. De werkwijze van de gemeente komt hierbij tegemoet aan de aanbevelingen van de vogelbescherming en de vlinderstichting.

Het compleet verwijderen van de rups uit het Westfriese landschap blijkt onmogelijk te zijn waardoor er gekozen is voor het beheersbaar houden van de overlast. De gemeente heeft hierbij gekozen voor een curatieve bestrijding die bestaan uit het wegzuigen of wegbranden van de nesten waarbij het wegzuigen van de nesten de grootste voorkeur geniet omdat bij wegbranden de haren van de rupsen alsnog in de omgeving verspreid kunnen worden.

Vanaf eind april zullen de eikensoorten die gevoelig zijn voor de rupsen geïnspecteerd gaan worden op de aanwezigheid hiervan. De verwachte kosten voor het inspecteren van de eiken en verwijderen van de nesten die hiermee gepaard zijn die zijn geraamd op zo’n 3500 euro.

Reageer op dit onderwerp