10,1% van de jongeren tot 23 jaar in Enkhuizen komt in aanraking met jeugdzorg

ENKHUIZEN – Bijna een op de tien jongeren tot 23 jaar in Nederland ontving in 2020 jeugdzorg. Hiermee daalde dit aantal voor het eerst sinds de decentralisatie in 2015, waarbij de jeugdzorg onder verantwoordelijkheid van de gemeenten is gebracht. Minder jongeren startten in 2020 een jeugdzorgtraject en afgesloten trajecten duurden gemiddeld langer. Zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

De gemeente Enkhuizen springt van de Westfriese gemeente er negatief uit met 10,1 % van de jongeren tot 23 jaar die wel eens met jeugdzorg te maken krijgt. In West-Friesland scoren vooral Hoorn, 10,5%, Stede Broec 10,5% het slecht. In Drechterland komen de minste jongeren tot 23 jaar in aanraking met jeugdzorg, 7,1% op de voet gevolgd door Opmeer met 7,4% en Koggenland met 8,8%. In Medemblik komen gemiddeld 8.9% van de jongeren in aanraking met jeugdzorg.

In verhouding tot het totaal aantal jongeren tot 23 jaar wordt de meeste jeugdzorg gegeven in gemeenten in Midden-Limburg en Oost-Groningen. Er zijn meerdere oorzaken voor deze regionale verschillen. Sociaaleconomische omstandigheden spelen hierbij een rol, maar ook beleidskeuzen die gemeenten maken bij de inrichting van de jeugdzorg.

Reageer op dit onderwerp