10-jarige Regilio Karthaus is ineens wereldberoemd

ENKHUIZEN – Wekelijks speelt de tienjarige Regilio Karthaus op zijn blokfluit in het centrum van Enkhuizen. Zijn vaste stek is de Westerstraat, hoek Vijzelstraat. Afgelopen maandag werd hij door twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) weggestuurd. Er is een aanklacht tegen hem ingediend, vertelt zijn vader.

Marciano Karthaus, de vader van Regilio, maakt zich druk over de gang van zaken. “Regilio speelt al jaren met zijn blokfluit in de stad. Dat doet hij met veel plezier en passie. Het begon eerst met één toon en nu kent hij meerdere liedjes. Hij doet dat misschien één keer per week. Omdat het nu vakantie is, doet ‘ie het vaker. Een of twee uurtjes per dag.”

Regilio heeft al meerdere keren van twee winkeliers klachten gehad, vertelt zijn vader. “Hij moet dan weg omdat ‘ie overlast geeft. Gewoon triest. Als een jongetje van tien jaar twee uurtjes z’n passie wil delen en een winkelier is tien uur per dag open, dan denk ik: waarom sturen ze hem weg?”

Gedoogbeleid gemeente

Karthaus heeft de gemeente gevraagd naar de regels voor straatmuzikanten. “Daarvoor zijn geen regels zegt de gemeente. Het wordt gedoogd. Dus hij mag er gewoon staan!”

De gemeente gaat er daarbij vanuit dat als door anderen overlast van de muziek wordt ervaren hier door de muzikant rekening mee wordt gehouden.

Uit de hand gelopen

Maandag liep het uit de hand volgens Karthaus en kwam Regilio huilend thuis. “Hij werd aangesproken door de handhaving dat ‘ie zijn passie niet mag delen. Twee winkeliers en twee bewoners erbij en dan sta je daar als jongetje van tien tegen zes volwassenen. Hij kreeg ook van de handhaving te horen dat er een aangifte gedaan is over hem op grond van geluidsoverlast met zijn blokfluit. Veel winkeliers en toeristen waarderen hem juist.” Intussen durft Regilio niet meer op zijn fluit te spelen.

Op de radio bij 3FM

En ineens was daar Wijnalds Vakantieteam van 3FM die liet weten dat Kraantje Pappie wel wilde betalen voor blokfluitlessen en dat liet Regilio zich geen twee keer zeggen, ‘Nu kan ik ook andere liedjes leren,’ liet een blije Regilio weten.  Maar daar bleef het niet bij, ook Qmusic belde naar Regilio die zelfs in de uitzending zijn kortjakje mocht spelen en tijdens het spelen konden luisteraars 5 eurocent doneren wat maar liefst 50 euro opleverde voor Regilio.

En zondag mag Regilio zelfs in Troost TV zijn verhaal komen doen..

Via mediapartner: Rodi Media